Музеите в Банско

Банско привлича многобройни туристи не само със ските, но и със своите паметници на културата, многобройни музеи, постоянната етнографска изложба и иконна изложба на иконописци от Банската школа.

Музеите в Банско предсвавляват комплекс от 4 музеи, които включват къща музей Никола Вапцаров; Етнографска излoжба-базар; Постоянна иконна изложба, Велянова къща, Къща музей Неофит Рилски;

Къщата на Никола Вапцаров е превърната в музей през далечната 1952 година, като е реконструирана през 1960, 1979 и 1992 г. Mузея разполага с 3 функционални части - 2 помещения с видеозала и 40 места капацитет. В тях е представено и родовото дърво на поета революционер. Музея разполага и с автентична етнографска експозиция с поезията на Вапцаров. Образно представено музея е експозиция в три отделни периода от живота на Вацаров.

Къщата на Неофит Рилски, тя е и родната му къща, е типичен пример за банската архитектура по онова време, с каменен градеж, открит чардак и малко спретнато дворче. Къщата е основата като музей през 1981 година по случай 100 годишнината от смъртта на Неофит Рилски. В тази къща се ражда Неофит Рилски, произлизащ от богат бански род. В къщата можете да научите повече за историята и живота на Неофит Рилски. Къщата музей Неофит Рилски днес е такава, каквато е била и по негово време, претърпяла е само малко козметични промени.

Eкспозицията в Метоха е от 1986 г. Тя е постоянна експоция и е разделена на три части съдържащи различни творби. Иконната зала разполага изцялос оригинали на зографи от банската школа. В нея е събрано цялото творчество и история на банската школа. В миналото Метоха е бил част от Хилендарския манастир, но след освобождаването от турско робство преминава към Рилскита обител.

Друг интересен обект в музейният комплекс в Банско е Веляновата Къща, която е обявена за паметник на културата с голямо национално значение. Веляновата къща представлява укрепена банска къща от Възраждането. Тя е построена през 18-19 век в типичната за времето си архитектура. Първият етаж на къщата се състои от голямо помещение, използвано за мазе и две малки стаички, едната от които е служела като скривалище със зазидани изходи, а другата е била ползвана за ателие от майстора.