Хижи в Пирин

Хижа Вихрен e най-популярната хижа по склоновете на Пирин планина. Тя е построена през далечната 1939 година от БТС Банско. Намира се на 1950 метра надморско равнище от лявата страна на река Бъндерица.

Хижа Безбог се намира на 2240 метра надморска височина на брега на едноименното Безбожкото езеро. Хижата е сравнително нова и модерна. Разполага с 146 места разшределени на 5 етажа.

Хижа Предел се намира в местността Предел над град Разлог и се намир на надморска височина 1050 м. Разполага с 30 места. До хижата се стига с 25 километров асфалтов път тръгващ от симитли.

Хижа Яворов е се намира на 1740 м. надморска височина в района Поляните на Пирин планина. Разлог е стартов пункт за маршрути към хижата.

Хижа Демяница е разположена на 1895 м. надморска височина в Пирин планина. Хижата е построена на мястото на сливането на трите реки Валявишка, Стражишка и Василашка. Разполага с 175 места и е голяма двуетажна сгради.

Хижа Каменица или наречена още Беговица е разположена на 1750 м. надморска височина на левия бряг на река Козя в Пирин планина. Състои се от три етажа. Маршрутите за хижата тръгват от Сандански.

Хижа Пирин разполага с 90 места и е разположена само на 1640 метра надморска височина. Известна е като една от най-ниските хижи в Пирин, намира се в района на Трите Реки.

Хижа Бъндерица се намира на 1810 метра надморска височина, разположена е в северен Пирин на левият бряг на Бъндеришка река. До хижа Бъндерица се стига с малък ски влек.

Заслон Тевно Езеро е разположен на брега на едноименното Тевно езеро в цирукуса Белемето. Хижата е двуетажна сграда, разшполагаща със стол на първият етаж и обща спалня на вторият.

Хижа Синаница е разполага с 50 легла разпределени в 5 спални помещения. Допълнителни 20 места има в палатки през лятото. Екстрите към хижата са туристическата кухня, голямата столова, която е водоснабдена и електрифицирана.

Хижа Яне Сандански е най-ниско разположената хижа в Пирин, построена на 1230 метра надморска височина в местността Попина лъка до поречието на река Главница.

Следва още инфо...